Same same but different?

Det har varit en het diskussion sen Byggmax gjorde reklam för sina våldsamt billiga byggvaror, så het att jag backar. Ja alltså; oftast när det blir en diskussion som involverar oss lappar och samer så är jag inte sen att hänga med och slänga käft i diskussionerna.

Min farfar sa alltid lappar, inte samer. Han ville att jag och min bror skulle lära oss lappska, inte samiska.
Han använde inte ordet same eller samiska.

Min syn på samer är vackra dräkter, Samer som kan det samiska språket.

Skogssamerna är som mer van vid att blir kallade lappar istället för samer, det är okej för mig så länge dom inte lägger till jävel efteråt.
Lapp är inget skällsord för mig. Det är vad vi är -vad jag är i alla fall.

En gång för ungefär en 7-8år sedan så fick jag veta att man inte var same om man inte hade renar och kunde språket.
Jag blev golvad och jag insåg skillnaden och tänkte; "Okej, jag kan inte språket och jag har inte en tillstymmelse av renar så vad är jag då?".
Det var under de följande månaderna som jag insåg att jag var lapp.
Easy as that så blev jag en lapp istället för en same.

Varför jag hellre blir kallad lapp än same? Ja jo..nog har ni hört talas om prestationsångest? Jag får prestationsångest.
Herregud! Dom kallade mig same, fanfanfan, nu tror dom att jag kan samiska och att jag är renskötare!!

Jag jobbar på att lära mig samiska (mest på grund av prestationsångesten), jag har inga renar heller och jag lär nog inte skaffa några heller. Alla verkar så rädda att ha med en kvinna i skogen, "Vad ska hon göra? Hon har ingen skoter så då är hon mest bara ivägen.. Hon kommer att göra sig illa!"

De två sista har jag faktiskt fått höra flera gånger om. Det gör ont ett tag sen förtränger jag det. Vad ska jag göra i skogen? You tell me för inte kommer jag att klaga när det är -25 eller när jag är hungrig som ett djur eller håller på att frysa bahtan av mig.
Jag vill lära mig hur man ser efter renarna och jag vill lära mig samiska; så att jag slipper få kalla kårar när någon kallar mig för same!

Rieban

Friskt vunnet hälften vågat!

RSS 2.0